OGULINSKI LIST - klik za početak
Postavi kao početnu stranicu! Dodaj nas pod Favorites stranice!

Povoljno se reklamirajte!

Povoljno se reklamirajte!

 


HOĆE LI OGULIN USKORO DOBITI SVOJE SKIJALIŠTE?, 09.01.2006.

Novac osiguran, čekaju se papiri
Prije samo tri-četiri godine, u "Zlatno doba" Bechtela kada je Proračun Grada Ogulina bio i više nego udvostručen, i mnogi projekti bili su predloženi, pogotovo među sportskim objektima. Jedan od njih, teniska dvorana u završnoj je fazi uređenja za čiju izgradnju je u prošloj godini Grad Ogulin izdvojio 6,72 milijuna kuna. Od izgradnje bazena odustalo se …

… prošle godine, a osim već završene obnove velike sportske dvorane i Sokolskog doma od tih projekata ostalo je samo skijalište i klizalište. Za to je u ovogodišnjem proračunu izdvojeno 400 tisuća kuna za početne građevinske radove.

Inače, skijalište u Ogulinu gradilo bi se na mjestu postojećeg skijališta "Kranjčevka" kod Bukovnika, gdje su naučili skijati mnogi Ogulinci. Projekt novog skijališta, bolje reći Viziju školsko-sportskog edukativnog centra "Ferdo Uršan", kako službeno nosi naziv, izradio je poznati skijaški stručnjak Josip Modrić.

Ova Vizija nije samo čisto skijalište koje bi bilo u pogonu tijekom zime, već sportski centar široke ponude tijekom cijele godine: zimi skijanje na stazi dužine oko 1000 metara i visinske razlike 200 metara, sanjkanje, klizanje i mini hokej u polivalentnoj dvorani, ljeti šetnje, pješačenje, planinarenje, jahanje, brdski biciklizam, ljetni tobogan, trening alpinista na umjetnoj stijeni, trčanje trim stazom, orijentacijsko kretanje, veslanje, ribolov, sve to u programima sportskih priprema sportaša i škole prirode za školarce.

Razmišlja se i o pucalištu golfa na jednoj od livada, te o još nekim sportovima. U sklopu ovog centra planira se izgradnja, pored spomenutih dvosjedne žičare, vučnice, skijališta i sanjkališta, te Cabrio dvorane, i izgradnja ugostiteljskih objekata te rasvjete. No, vjerojatno se kod izgradnje ovog skijališta neće ići tako široko, bar prvih godina, a samo osnovna oprema (vučnica, ski sjedalica, stroj za održavanje staza i zasnježenje) stoji 1,55 milijuna Eura.

Ideju za izgradnju skijališta kod Ogulina inače su dali članovi Skijaškog kluba "Bjelolasica", podržali su je članovi Mjesnog odbora Prapuće-Zagrad, te tadašnji gradonačelnik Ivan Vučić, i tako je krenulo. Unatoč svemu, u Ogulinu ima i protivnika izgradnje skijališta "Kranjčevka", čiji je glavni argument: Što će Ogulinu posebno skijalište uz 20-tak kilometara udaljen Hrvatsko-olimpijski centar Bjelolasicu ? Ima li Ogulin novaca za bacanje ?

Zagovornici izgradnje skijališta odgovaraju im da skijalište ima idealan smještaj, tek pola sata šetnje od centra grada, sa povoljnom nadmorskom visinom i klimom, na kojem bi se uz kombinaciju prirodnog i umjetnog snijega moglo skijati od sredine prosinca pa sve do kraja ožujka, dakle više od sto dana. Normalno, koristili bi ga oni koji ne mogu izdvojiti najmanje stotinjak kuna za Bjelolasicu, koliko košta samo put i ski-karta. Tko je u pravu, pokazat će vrijeme.


Vizija ogulinskog skijališta Kranjčevka

Ispiši novost / 31 Komentara

Napisao Mike Rike @ 15.1.2006 23:22
Skijalište je dobra ideja koja se može ostvariti i s malo novaca za početak. Nekada se tamo uživalo s običnom vučnicom pa i sad bi se moglo tako početi da se vidi isplativost. Što se tiče Sintala šteta što je propao jer sam na moru u Istri pričao s ljudima koji rade za brodogradilište i danas žale za kvalitetnim svrdlima Sintala, a tvrde da su imali i turiste iz Njemačke koji dobro znaju za rudarska Sintalova svrdla. Isto tako i namještaj koji smo izvozili imao je jako dobru prođu tako da se u bivšoj državi nije ni nalazio u maloprodaji već je sve išlo u izvoz. Danas izvozimo trupce, a uvozimo skupi namještaj iz Italije od našeg drva. Sve je dobro samo trebalo bi početi i s privredom. Turizam je jako dobra i unosna grana koja je često podložna trendovima, poremećajima na ekonomskom i političkom polju. Zbog toga što više raznolikosti u privredi veća sigurnost i ljudi i države.
Ako se opredjelimo za kvalitetu ni jeftini "bofl" iz Kine neće biti konkurencija.

Napisao optimistkinja @ 14.1.2006 18:23
Slusajte Jose, kao da ne razumijete inostrano -inozemno.? Ako vam kazem da ste drski i uz to jos se pravite pametni a zapravo vasi komentari su sve samo nisu komentari? Ja sam Delnicanka,petnaest godina u "inozemstvu" a druzim se s ljudima koji su do prije raspada ex - Yug zivjeli skupa i jako se dobro razumjeli, zar ne? Istina je da se jos jako dobro razumijemo, zar ne? Na temelju nekoliko jezicnih pogresaka koje svatko moze pociniti, vasa prosudba je vrlo smjesna i k tome neutemeljena. Znati hrvatski jezik a ne znati sto je ucinkovitije angaziranje? Grad donese odluku i provede ju? Grad? Tko je izabrao one "sto ju provode"? Eh dragi Jose u hrvatskom duhu? Bog

Napisao jose @ 14.1.2006 17:31
Optimistkinjo, potreban je obrazovni kadar koji za početak treba znati govoriti hrvatski jezik. Inostrano nije u duhu našeg jezika. Što to znači učinkovitije angažiranje? Grad donese odluku i provodi ju. To je cijela filozofija.

Napisao ana @ 13.1.2006 18:28
Hvala lijepo Ive. Zaista je velicanstvena u svojoj ljepoti.

Napisao ive s @ 13.1.2006 17:53
Kranjčevka danas - veličanstvena kao i uvijek. Pogledajte fotke koje sam danas snimio za vas.
http://www.ogulin.hr/grad/kranjcevka.htm

Napisao lasica @ 13.1.2006 12:56
Istina je to Kajla....ma svi ćemo se skijati,klizati,saunirati.....i tračati.Ma odem si u Čatež,sat i petnaest od Ogulina,super....mislim idem sada dok se sve to ne izgradi u Og,tko će to dočekati (((((...ALI I NA BJELOLASICE IMAM SVE ZA ONE KOJI NE ZNAJU.jacuzzi,masaža,sauna,solarij,prekrasan
zrak,skijalište.......drage ljude....suvremene i moderne....
Zašto ste tako zločesti?????

Napisao kajla @ 13.1.2006 09:11
u ovim komentarima sam prepoznao neke osobe koje su na Bjelolasici i okolici pokupovala zemlju za male novce, a sada ju prodaje "masno". To je njihovo pravo.
Što želim reći:
projekt Krančevke je stvarno vrijedan, ali te osobe sada hvale i Krančevku - pitajmo se zašto (neki od njih tamo imaju i parcele, eeeeeeee).

Napisao optimistkinja @ 12.1.2006 23:55
Mislila sam ovako:
Prirodne ljepote, preduvjeti, resursi ,geo -polozaj, blizina jadranskoj obali itd. je uz potrebiti visoko obrazovni kadar, temelj da se uz potrebne investicije ostvari zamisao skijalista koji bi zadovoljio potrebe ne samo loko turista vec ino-turista. Ameri,kako rekoh, u pustarama koje se ne mogu porediti niti ljepotom niti bilo cim pobrojanim, uz ulaganja sagrade objekt koji dobije oblicje sporskog ili bilo kojeg drugog objekta. kljuc uspjeha: novac i dobro osmisljena i planirana zamisao.
Vi se trebate otvoriti za inostrana ulaganja, trebate ucinkovitije angaziranje TZ grada Ogulina, pa ako hocete i zupanije itd. Nitko, a meni se cini da ne znate citati, nije rekao niti napisao tako da bi netko trebao orobiti banku. Nemojte , molim vas da ne ulazimo u dalje diskusije jer vase usko gledanje i moja gledista se nikad nece podudarati a ne zelim ici u konflikte i pisati grubim rijecima. Osim toga, svatko ima pravo na osobno misljenje, zar ne? Optimistkinja sam jos uvijek i realno receno, imate sanse ako ulozite max. napore i "otvorite se" za ulaganja.Toliko

Napisao Gladijajator @ 12.1.2006 22:55
A kaj se tice komentara od Ive , ne samo da znam gdje je Krancevka vec sam prva spustanja niz istu dozivio uz prisustvo gospodina Ferde .Naravno da sam karikirao kad sam u spomenutom tekstu napisao skijaliste Vucic sela....

Napisao Gladijajator @ 12.1.2006 22:50
Percepcija Amerike i tzv Americkog sna ne pije vise vodu i smatram da si optimisticna ali ne i relana.Ameriku uzimat kao primjer od nicega stvoriti nesto je kao otici u banku i orobiti novaca koliko ti treba ne pitajuci se od kud su ti novci i tko ih zaradio ......

Napisao optimistkinja @ 12.1.2006 21:52
Znate sto; Ameri od niceg stvore nesto i to u stilu a vi u Ogulinu i okolnim mjestima imate takve prirodne ljepote i potencijale?
Treba poraditi na zamisli, osmisliti je, uraditi predracun, namaknuti novce,uloziti u nju i vjerujte bice to pun pogodak a i dugorocno isplativ na dobrobit sviju u Ogulinu.. Imat ce te bolje turisticke sezone, uposlit ce te nove ljude i sto je vrlo vazno, time bi se pokrenuo grad Ogulin iz sveopceg mrtvila i sivila pa ne bi bilo toliko nezadovoljnih, jetkih komentara.Tako bi TZ grada Ogulina konacno pocela delati i bila daleko ucikovitija u domeni kojoj pripada, jos samo i tek po imenu.Lijep pozdrav dragim Ogulincima !

Napisao ogulin.blog.hr @ 12.1.2006 21:33
Hvalevrijedan projekt, vjerujem da bi bio i isplativ. Zaisgurno bi jako podigao kvalitetu turističke ponude, i pokrenuo cijeli grad.

Napisao optimistkinja @ 12.1.2006 21:30
E, to je vec druga prica,dragi moj skijas,...

Napisao Skijaš @ 12.1.2006 21:09
A što se tiče turističke zajednice Ogulin, od njih jako slaba korist, samo se hvale tuđim učincima i beru nezarađenu plaču.

Napisao optimistkinja @ 12.1.2006 20:29
Ima u komentaru sto ga napisa Gladijator istine, no ostaje dakako i fakt da Ogulin treba Kranjcevku a sto se tice turisticke zajednice grada Ogulina i postojecih resursa kao i dobrih zamisli, dalo bi se diskutirati i komentirati nekom drugom prigodom.Sada se trenutacno komentira o skijalistu i fakt je da je cjelokupan projekt vrlo skup no ipak, komentirajmo.Tko zna, mozda se sto i postigne?.

Napisao ive s @ 12.1.2006 19:09
Gladijatoru, Kranjčevka nije u selu Vučići

Napisao Gladijajator @ 12.1.2006 18:52
Postovanje
Neznam koliko sam kompetentan da se ukljucim u diskusiju oko projekta ski staze u Vucic selu.Koliko vidim to je otislo malo dalje od prvotno zamisljene staze ,koja ce posluziti ljubiteljima skijanja iz Ogulina da provedu par sati na skijama.Ovo o cemu se sad prica premasuje relane potrebe i postalo bi samo sebi svrha.Ne vidim razloga praviti neki megalomanski pothvat u selu Vucici i jos se kod toga prozivati na Svicarska i ina skijalista.Naravno da bi bilo lijepo imati sportski centar tog tipa u samom gradu ali drzim da to Ogulinu nije potrebno.Moje skromno misljenje je, da bi se turisticka zajednica grada Ogulina trebala pokusati nametnuti kod vecih turistickih agencija,koje bi osim osnovne ponude ljetovanja na Jadranu , ponudile turistima i razlicite sportske, lovne , ribolovne pa i gurmanske uzitke u vec postojecim objektima kojima raspolazemo.Uz male investicije i dobro odabranim strucnim kadrovima mislim da bi bilo moguce zadovoljiti turiste Euro zemalja.Mislim da su upravo prirodni resursi i blizina jadranske obale pa tako i mogucnost jednodnevnih aranzmana upravo to na cemu treba poraditi. Pozdrav

Napisao ana @ 12.1.2006 17:39
Potrebno vam je love i puno dobre volje i sluha za zelje i potrebe Ogulinaca kod mjerodavnih, dragi moj MEDO

Napisao MEDO-2 @ 11.1.2006 21:57
smilePotrebna nam je KRANJCEVKA...................!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!

Napisao banana @ 11.1.2006 12:09
Kranjčevka kao ogulinsko skijalište - neke teze
1. osnova za ulaganja u Kranjčevku su ulaganja u slična skijališta (slična po uvijetima i mogućnostima ulagača) poput
- ČELIMBAŠA - MRKOPALJ
- TRŠČE - ČABAR
- KRASNO - OTOČAC
- PETEHOVAC - DELNICE
- BELA KOSA - VRBOVSKO
Zajedničko im je - mala ulaganja, kapacitet do tisuću ljudi, dužina iskoristive staze oko 1000 metara, blizina urbanih središta, općina i gradova, te niska cijena korištenja i održavanja.
2. Prednosti i mogućnosti kranjčevke : - riješeni imovinsko pravni odnosi- mala ulaganja u infrastrukturu, blizina vodotoka rijeke Dobre omogućuje jeftino instaliranje vodovodne mreže nužne za rad snježnih topova (najmanje tri - cijna oko 10.000 eur po komadu), mogućnost gradnje energetske mreže za napajanje sustava (blizina postrojenja HE Gojak), uređenje infrastrukture (cesta, vodovod, struja) od s. Vučići do s. Markovići), što znači prenamjenu oranica u građevinsko zemljište odnosno mogućnost urbanizacije tog dijela grada Ogulina, blizina centra grada i dobit - park prirode u neposrednoj blizini grada
-JEFTINO SKIJANJE DOSTUPNO SVIMA (Nema troška vožnje do Jasenka i nazad, jeftin ski-pass)
3. Odnos HOC Bjelolasica _ Kranjčevka
- Bjelolasica je skijaško odredište koji želi bilti visoke razine i visoke cijene ( dnevna karta po osobi 80.00 k n, troškovi goriva po vozilu 100.00 kn, ostali troškovi min 50.00 kn, dakle po osobi min 150.00 kn dnevno)
- Bjelolasica nije podobna za jefitno skijanje i masovno skijanje jer je skupa i vremenskim prilikama ograničena
4. Ulagač Grad Ogulibn uložio je 6.5 mil kn u Gradski stadion, 6.0 mil u Tensku dvoranu. ULAGANJE U KRANJČEVKU JE OKO 1.5 MIL KN DA BI SE DOVELO U KORIŠTENJE SKIJALIŠTE.Dakle u odnosu na ostala ulaganja u športske ovjekte grada ovo je daleko korisnije i isplativije u kraćem periodu.
I KONAČNO NA KRAJU U OVOM TRENUTKU STOTINJAK OGULINSKE DJECE KORISTI ZIMSKE FERIJE U ŠKOLAMA SKIJANJA NA BJELOLASICI I OKOLO, DA NE GOVORIM O REKREATIVCIMA I OSTALIM ZANESENJACIMA KOJE JE FERDO URŠAN UČIO SKIJATI BAŠ NA TOJ KRANJČEVKI.

Napisao studio @ 11.1.2006 10:00
Ma i Šima dobro zbori, ali što se tiče tvornica tipa kao razni Sintali i Ventilatori, bolje da to odmah zaboravimo.

Proizvod koji proizvede takva tvornica s prastarom tehnologijom je preskup, a moderna tehnologija nam Ogulincima je nedohvatljiva - najbolji vam je primjer Kina i tekstil i uz tekstil i sva moguća elektronika, auti i ostalo što dolazi iz Kine, Tajvana itd.

Mi Ogulinci u ovakvoj situaciji trebamo se okrenuti uslužnim djelatnostima, pa je ideja Kranjčevka odlična ideja - uz Kranjčevku bi proradile razne druge djelatnosti kao što su smještaj, ugostiteljstvo, razne škole, razne usluge za održavanje itd.,

Uz zimski turizam s kapacitetom oko 1000 skijaša u ponudi bi bio i ljetni turizam povezan sa jezerom Sabljaci, rekreacijom u našim predivnim i zdravim šumama koja su prava rijetkost.

Mislim da bi to sve funkcioniralo, zadržavali bi mlade, bavili bi se raznim turističkim djelatnostima, uskoro će i hotel Kapela proraditi sa preko 150 ležajeva, iznajmljivanje kuća turistima bi bila zarada, svi postojeći iznajmljivači popunili svoje kapacitete ….

I da zaključim, projekt Kranjčevka bi bio posao svih Ogulinaca namijenjen turizmu i dolasku turista i domaćih i iz inozemstva - autoput postoji do Ogulina, samo treba postaviti znakove u Bosiljevu prema Ogulinu koji i nisu postavljeni jer to ne odgovara nekima drugim sredinama koji u Ogulinu vide konkurenciju - i budimo svjesni da su razni Sintali i dip-ovi prošlost i ugledajmo se na susjedne zemlje, Austriju, Sloveniju, Italiju i krenimo razvijanjem turizma koji bi bio svjetla budućnost našeg grada.

Napisao Ogulinka @ 11.1.2006 09:03
Hvala Šima na ovim riječima,hvala Bogu da i ti tako razmišljaš.Potpuno se slažem s tobom.....svaka riječ ti je na mjestu.
Oni bi skijalište u OG... ha ha ha

Napisao šima @ 11.1.2006 00:17
Pa argumenti i nisu neki. Projekt je prilično skup a i snježni topovi su vrlo skup sport. Dakle da bi se ta lova vratila trebat će i neke karte plaćati. Budu li jeftine bit će gužva i niš od skijanja. Budu li skupe onda opet nismo niš napravili.....i zaboravite Bandića....Bandić je jedan i jedinstven. A i Zagreb i Ogulin nisu za usporedbu. Zapravo kome je do skijanja nek plati i nek se skija na pravom skijalištu ako to može. Ako ne nek izabere neki drugi sport-rekreaciju. I ja bi vozio Ferarija al' ne mogu pa ne tražim da mi ga grad kupi. Ili da mi preko Vratnika dopelja more u Podvrh jer mi je preskupo putovat na more i plaćat put i apartman. Tvornice gradite, tvornice da ljudi imaju kadi radit pa će zaradit dobru plaću i moć platit skijanje gdje god hoće a ne lamatajte sa gluparijama tipa dvorana, skijališta, bazeni......Što je s poslovnom zonom? Ode u Karlovac a? Nije vam palo na pamet tu silnu lovu uložit u poslovnu zonu? Nego ju treba u skijanje ulupat! Golf tereni? Pa golf je igra za gospodu a ne za neizgledne tipove koji neznaju ni dvije rečenice složit. Baaaaaaa

Napisao lasica @ 10.1.2006 11:53
Nadam se da je ovo dobar vic....ok,i Bandiću su se smijali kada je govorio da će od Sljemena napraviti spektakl,ali zaboravljate da Og nije ZG,a i da mi nemamo Bandića...
Ovo mi se čini kao neka bajka...mi se kao grad ponašamo kao da ne znamo kuda ćemo s novcem...čudne stvari se događaju....

Napisao zeko @ 10.1.2006 09:37
idite u Josipdol na skijanje gdje ćete se dobro zabaviti na našem skijalištu

Napisao sabrina @ 09.1.2006 21:01
Netko pribjegava masti da bi izbjegao stvarnost?
E dragi moj boarder, lijepo je da jos ima takvih sto objema nogama cvrsto stoji na zemlji na snowboard-u,pa to zamjetite.

Napisao boarder @ 09.1.2006 20:27
skijaški klub "bjelolasica" ne postoji. kakve su ovo gluposti u ovom članku?? ko je ovo sastavljao?? koza?? i di je dobra, kakva je ovo slika???

Napisao Davorin @ 09.1.2006 17:06
a za izgragnju Kranjčevke (barem za početak) pomoglo bi i onih 300 tisuća kuna koja ......
ma to je druga priča

Napisao Davorin @ 09.1.2006 17:05
Ja radim u Karlovcu i svaki dan dolazim prilično kasno u Ogulin tako da ne mogu preko tjedna na Bjelolasicu, a vikendima znamo kakva je gužva pa mi se opet ne isplati ići.
Da imamo Kranjčevku mogao bih (i ne samo ja) ići svaki dan na skijanje (ili kad mi se hoće)

Napisao Medo @ 09.1.2006 13:42
wassat
Kad sam i ja bio mali naš Ferdo Uršan je bio pravi-skijaš entuzijasta, pa pitam se zašto uvijek u Ogulinu stoji upitnik? Skijalište nadomak gradu i skijalište malo dalje od grada - zašto ne????? Kome fali konkurencije!!!!!!!!!
Ko ima skijalište u svijetu ovako blizu kao Zagreb, a Zagreb je glavni grad, koga Jane, a tko je jana svi znaju.
Pozdrav ogulincima i počnite na stvari gledati pozitivno!

Napisao građanin @ 09.1.2006 13:10
Projekt hvale vrijedan, kojeg bi trebalo postupno realizirati ovisno o kličini novca u proračunu. Dalje investiranje u Bjelolasicu ne isključuje da Ogulin gradi svoje skijalište, jer su uvjeti ideali. Time bi se mogućnost skijanja omogućila i onima plićeg džepa, jer odlazak 4-člane obitelji na Bjelolasicu zahtjeva više stotina kuna, što s Kranjčevkom ne bi bio slučaj. Blizina grada, blizina Dobre za snježne topove, uređenje prometnice od Bukovnika do Vražeg prelaza, sve su to razlozi za Kranjčevku. Gradski oci, počnite graditi što prije.Ime:
E-mail:
Smješko:
smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Napišite Ogulin:


| Odjavi me

 

 
Pogled sa Kule
Pogled sa Frankopanske Kule


Ako to još nisi, postani
Og list na facebooku
prijatelj Og lista na Facebooku


Hotel Frankopan
Više >>
hotel-frankopan.hr


Slušajte
RADIO-OG
UŽIVO


U prodaji
novi broj

Novi broj!
25. VII. 2012.

U ovom broju su fotke svih maturanata i foto-album norijade


 
Leteća koza


 
GAZDE - JADRAN 
Ski klub Ogulin -himnaSve filmove iz produkcije Og-lista možete vidjeti na:
OG-LIST FILMOVI

 

 

 

 © 2005. Ogulinski list - Dante d.o.o. Sva prava zadržana. Web izrada, dizajn i održavanje: InfoStudio.hr